Ribale Wehbe

Liban

Ribale Wehbe este o tânără interpretă libaneză de muzică tradițională și religioasă, născută în anul 1999, în Beirut, într-o familie de muzicieni.

Ribale Wehbe este o tânără interpretă libaneză de muzică tradițională și religioasă, născută în anul 1999, în Beirut, într-o familie de muzicieni.

Chiar dacă este o bună cunoscătoare a muzicii orientale, Ribale are o pasiune deosebită pentru muzica bizantină. A participat la primul său concert de muzică bizantină atunci când avea 8 ani împreună cu Corul Școlii de muzică ecleziastică din Beirut în cadrul căruia a devenit un membru activ până la acest moment în calitate de solistă. De atunci, ea a susținut numeroase concerte, atât de muzică orientală, cât și de muzică bizantină.

În 2018, a participat la un concert internațional de muzică bizantină care a avut loc în Liban, în cadrul căruia au interpretat șapte cântăreți de muzică bisericească din toată lumea.

În 2019, a avut primul său concert internațional la Festivalul de Muzică Bizantină de la Brașov (România), împreună cu preotul și solistul român, Alexandru Grigoraș și interpreții greci Vangelis Gkikas și Gerontissa Mariam Skorda, în prezența Grupului Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, dirijat de părintele arhidiacon Mihail Bucă.

Mai târziu, în același an, Ribale a înregistrat primul său CD intitulat „Suflete al meu”, în Brașov, cu sprijinul festivalului și în scopul promovării sale a susținut un concert în decembrie 2019.

Ribale Wehbe

În 2020, în ciuda dificultăților care au fost cauzate de pandemie, a încercat să meargă mai departe, stabilindu-se în Grecia pentru a-și continua studiile sale muzicale.

În 2021, a participat la o serie de concerte în țări precum Rusia, România și Austria.

În vara acestui an, a luat parte ca solist la Festivalul Diaghilev în Perm - Rusia și la Festivalul Internațional de la Salzburg – Austria (ediția cu numărul 100), în colaborare cu maestrul de origine greco-rusă Theodor Currentzis și Grupul Music Aeterna.

În luna iunie, a susținut un concert la Biserica Militară „Sf. Gheorghe și Eroii Neamului”– Bacău, cu ocazia sărbătorii Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița.

Ribale Wehbe

Ribale și-a obținut diploma de licență în Educație muzicală și Muzicologie la Universitate Antonine – Baabda Liban în 2020 și diploma în muzică bizantină la Școala de Muzică Bizantină a Arhiepiscopiei Atenei – Grecia în 2021. De asemenea ea oferă lecții de muzică orientală și cântă la pian și oud (instrument arab oriental).

Pe lângă concerte, Ribale Wehbe oferă cursuri în inițiere în domeniul muzicii, muzică bizantină și orientală.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.