Panagiotis Neochoritis

Constantinopol

Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol.

Panagiotis Neochoritis s-a născut în anul 1971, în Kavala (Grecia). Este fiul preotului Charalambos Neochoritis, care a fost și primul lui dascăl de muzică. A continuat ucenicia alături de Mathaios Tsamkiranis și, mai târziu, în Tesalonic, alături de Eleftherios Georgiadis (fost arhonde lampadar al Patriarhiei de Constantinopol și protopsalt al bisericii „Sfântul Therapondos” din Tesalonic).

A fost psalt în multe biserici din nordul Greciei, printre care biserica „Sfântul Nicolae Kavala” (1987-1991), Catedrala Mitropolitană „Sfântul Acoperământ” din Edessa (1996-2000), iar din anul 2000 este protopsalt al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Gheorghe” din Neapolis, Tesalonic. Actualmente, este Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol.

În anul 1996, înființează Asociația Muzicală „Sfântul Roman Melodul” din Tesalonic, al cărui președinte este până astăzi și în cadrul căreia desfășoară o activitate impresionantă. Este interpret și cercetător al muzicii tradiționale folclorice din Constantinopol și Tesalonic.

Prima apariție discografică a sa a fost în cadrul seriei „Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής” (albumele 9 și 10), unde a interpretat numeroase piese cu valoare istorică.

Panagiotis Neochoritis este unul dintre cei mai autentici psalți din noua generație, cu un timbru amplu și robust, înzestrat cu veleități vocale și cunoștințe vaste de istorie a muzicii bizantine.
(Text adaptat după informații postate de Centrul de Studii și Editări la adresa www.e-kere.gr.)

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.