Lect. univ. dr. Adrian Sîrbu

România

Adrian Sirbu s-a născut în orașul Iași (România). Este absolvent al Seminarului Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași (unde a studiat muzica psaltică alături de pr. conf. univ. dr. Florin Bucescu), este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi și al cursurilor de Master "Filosofie creştină şi dialog cultural", din cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Al.I.Cuza” din Iași.

De asemenea, este licențiat al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universității Naționale de Arte "George Enescu" din Iaşi, cu specializarea Pedagogie Muzicală.

Este licențiat al Conservatorului de Stat din Atena (catedra prof. Lykourgos  Angelopoulos) și al cursurilor de Master ale aceluiași conservator (catedra prof. dr. Georgios Konstantinou). Este absolvent al Școlii de Muzică Psaltică „Izvorul Tămăduirii” din Atena (catedra prof. Konstas Angelidis). A desfășurat proiecte de cercetare muzicală alături de profesori de cânt gregorian ai Conservatorului Echternach (Luxembourg).

Este fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion” (din 1997), cu care a participat la numeroase festivaluri din Europa și cu care a înregistrat 12 albume audio. A fost dirijor al corului mixt „Nicolaus” (2005 - 2012) cu care a înregistrat 2 albume de colinde. A fost membru al Corului Bizantin Grec din Atena, iar din 2010 este membru al grupului „Graindelavoix” din Anvers (Belgia) cu care a participat la numeroase masterclass-uri, proiecte de cercetare și de interpretare a muzicii medievale. A fost membru/colaborator al Corului Filarmonicii de Stat din Iași, al Corului „Cantores Amicitiae” și al corului „Mira”.

Din 2008, este director artistic al Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași, președinte al Asociației Culturale „Byzantion” și asistent în cadrul Secției de Muzică Religioasă a Universității „G. Enescu” din Iași.

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.