Grupul „Sf. Ioan Damaschin”

Cluj-Napoca (România)

Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj - Napoca are la bază entuziasmul unor tineri pasionați în artele frumoase, studenți la acea vreme la Academia „Ion Andreescu” din același oraș, care ajungând să studieze arta iconografiei, au ajuns să descopere frumusețea Imperiului Bizantin, sau, așa cum este cunoscut, Imperiul Roman de Răsărit.

Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj - Napoca are la bază entuziasmul unor tineri pasionați în artele frumoase, studenți la acea vreme la Academia „Ion Andreescu” din același oraș, care ajungând să studieze arta iconografiei, au ajuns să descopere frumusețea Imperiului Bizantin, sau, așa cum este cunoscut, Imperiul Roman de Răsărit.


Încă din anul 2004, sub coordonarea Lect. Univ. dr. Sorin Albu, munca și efortul de a cerceta acest domeniu, care se împarte în diferite ramuri precum filosofia, retorica, muzica, iconografia, a fost făcută cunoscută și altora prin numeroase simpozioane, workshop-uri și evenimente culturale. Cel mai important eveniment de acest fel, care se desfășoară an de an, este simpozionul național cu caracter internațional „Zilele Artei Bizantine”. Acesta reunește specialiști în domeniu din întreaga lume, și, încă de la început, și-a propus să aibă un rol de frunte în ceea ce privește revigorarea tradiției iconografice și muzicale din Transilvania, dar nu numai. De asemenea, menționăm evenimentul cultural „Zilele Nicolae Steinhardt” (2001 - 2013, Mănăstirea Rohița, jud. Maramureș), Expoziția de artă bizantină „Mozaikon” (expoziție anuală, 2018 - prezent, Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia), dar și numeroase alte concerte și manifestări culturale, atât în țară, cât și peste hotare.


De-a lungul timpului, printre principalii colaboratori ai Grupului „Sfântul Ioan Damaschin” s-au numărat prof. Vasile Vasile, protopsalt Vasilios Nonis (Atena), Prof. univ. Dr. protopsalt Grigorios Stathis, prof. Protopsalt Achileas Haldeakis, prof. Protopsalt Grigorios Anastasiou și prof. Giorgos Kordis. Aceștia au participat activ în activitatea grupului prin masterclass-urile și workshop-urile anuale, recurente, pe care le-au susținut în urbea Clujului, dar nu numai.


Actualmente, Corul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” reunește aproximativ 25 de membri activi, psalți, atât bărbați, cât și femei. Corul are o participare dinamică la numeroase slujbe în cadrul Bisericii Ortodoxe, concerte, simpozioane și activități culturale, susținând activ Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în ceea ce privește revigorarea artei liturgice din regiune.

 


 

Lector universitar doctor protopsalt Sorin Albu (dirijor)

Domnul lector universitar doctor protopsalt Sorin Albu s-a născut în anul 1977, în localitatea Ocna-Mureș, județul Alba, urmând studiile preuniversitare în cadrul Liceului de Arte din Deva. Studiile universitare și post-universitare le absolvește „magna cum laude” în cadrul Academei de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, astăzi Universitatea de Arte și Design, al cărei cadru didactic este din anul 2004. Începând cu anul 2018 va deveni și cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, unde, cu Harul lui Dumnezeu, înființează și coordonează secția de Artă – Mozaic a facultății. Domnul profesor se remarcă printr-o bogată activitate artistică atât în cadrul Universității, cât și ca, din mila lui Dumnezeu, „didaskalos”(dascăl) pentru tinerele generații de ucenici formate de-a lungul timpului atât în arta psaltichiei, cât mai ales în arta iconografiei.


Încă din timpurile studenției, domnul Sorin, și-a manifestat interesul în ceea ce a devenit mai târziu modul său de viață: arta iconografiei și arta psaltichiei. În anul 2004, înființează „Grupul Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, grup ce va reuni cercetători și pasionați atât în ceea ce privește arta iconografiei, cât și a cântului bizantin. Ca rod al entuziasmului insuflat de Hristos în inimă, vor urma numeroase expoziții și simpozioane naționale și internaționale, workshop-uri și masterclass-uri de muzică, dar și de icoană autentică, bizantină, ce au rămas în memoria participanților ca momente de întoarcere în timp, în vremurile în care timpul nu conta și spațiul era oglinda veșniciei. Menționăm aici câteva dintre aceste manifestări culturale: „Zilele Artei Bizantine”(simpozion anual; se desfășoară din 2004 până astăzi; în Cluj – Napoca; participare internațională); Zilele culturale Nicolae Steinhardt (s-a desfășurat în perioada 2001 – 2013, Mănăstirea Rohița, Jud. Maramureș); Expoziția „Mozaikon” (expoziție anuală din 2018 până astăzi; Muzeul Național al Unirii din Alba – Iulia). De asemenea, relațiile de prietenie și de colaborare ce s-au legat de-a lungul timpului între domnul lector universitar doctor Sorin Albu și personalități ca maestrul protopsalt profesor doctor Vasilios Nonis din Atena, domnul profesor protopsalt doctor Grigorios Stathis, domnul profesor Georgos Kordis, domnul conferențiar universitar doctor Grigorios Anastasiou, s-au fructificat atât în sufletele și viețile participanților la conferințele și concertele dânșilor, cât și ca documente ce vor rămâne în istoria lumii. Ca exemplu, putem observa cartea „Materiale şi tehnici de reprezentare în arta iconografică contemporană” alcătuită de Sorin Albu, publicată la Editura Vremi, Cluj-Napoca, în anul 2012.


Cu toate că am menționat doar succint momente mai importante din activitatea științifică a domnului lector universitar doctor Sorin Albu, credem că sunt suficiente pentru a ne face o impresie despre personalitatea sa, modul său de viață și, totodată, pasiunile sale, în jurul cărora s-a manifestat pe plan professional ca artist și profesor.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.