Corul „Sfântul Efrem”

Ungaria

Corul Bărbătesc „Sfântul Efrem” a fost fondat în 2002 de către Tamás Bubnó, a fost distins cu premiul Liszt și a primit, de asemenea, în anul 2017, titlul de Artist Emerit al Ungariei.

Corul a fost numit după Sfântul Efrem Sirul (306-373), cel pe care contemporanii săi l-au numit „harpa Sfântului Duh” deoarece mulți oameni au fost călăuziți pe drumul cel bun prin cântecele și imnurile sale. Activitatea corului bărbătesc „Sfântul Efrem” are trei direcții: una este de cercetare, prezentare și răspândire a moștenirii muzicii creștine de rit bizantin, atât în țară, cât și în străinătate. O a doua constă în păstrarea bogatei literaturi muzicale maghiare pentru grupurile corale bărbătești (Liszt, Bartok, Kodaly, Ligeti) și a treia direcție constă în popularizarea operelor corale contemporane de valoare.

Succesul internațional al corului s-a resimțit în anul 2006 la Festivalul Internațional de Muzică Bisericească Ortodoxă din Hajnowka, Polonia, unde Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” a câștigat primul loc la categoria cor de cameră profesionist, fiind primul și ultimul cor câștigător care nu este de origine slavă. Acest premiu celebru a deschis calea spre apariții internaționale, fiind invitat și aclamat la evenimente precum Aldeburgh Festival (Germania), Fez Festival (Maroc), World Sacred Music Festival (Ketevan,India), Schleswig-Holstein Musik Festival (Germania), Festival de Royaumont (Franța), Festival d’Auvers sur Oise (Franța), Ravenna Festival (Italia), Janacek May Festival (Republica Cehă), Dvorak Festival (Republica Cehă), Sakalnej Festival Gdynia (Polonia), Gdansk Spring Festival (Polonia), Conceptus Moraviae Festival (Republica Cehă), St. Petersburg Spring Festival (Rusia).

De-a lungul anilor, Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” a avut reprezentații în săli de concerte și biserici din orașe precum Abu-Dhabi, Berlin, Viena, Bruxelles, Buenos Aires, Delhi, Fujairah, Ljubljana, Montevideo, Moscova, Paris, Bratislava, Roma, Sankt-Petersburg, Tirana, Helsinki și Varșovia.

Corul participă în mod regulat la cele mai prestigioase festivaluri din Ungaria, fiind participant permanent al Budapest Spring Festival, Arcus Temporum Festival, Ars Sacra Festival, Valley of the Arts, Zemplen Festival. Corul are, de asemenea, o colaborare apropiată cu Biserica, participând des la slujbe și evenimente muzicale bisericești.

Până la acest moment, au fost lansate 10 albume, unul dintre ele, intitulat „Mozaicuri bizantine”, fiind distins cu Supersonic Award în 2010, în Luxemburg.

De-a lungul anilor, Corul „Sfântul Efrem” a găzduit în concertele sale multe nume internaționale celebre, cum ar fi: Abeer Nehme, Maica Marie Keyrouz, Nektaria Karantzi, Corul Patriarhiei din Moscova, Soliștii Ortodocși Ruși, Corul bărbătesc Optina Pustyn, Konstantia Gourzi, Opus21 Music Plus, precum și Dragoslav Pavle Aksentijevic.

 

Tamás Bubnó – fondator și director artistic

Tamás Bubnó a fondat Corul „Sfântul Efrem” în anul 2002 cu scopul înregistrării unui manuscris unic muzical cu un cor bărbătesc, fără a anticipa succesul pe care îl va avea grupul. Ca dovadă a realizărilor sale corale, el a fost distins cu premiul Liszt pentru dirijat în 2013 și a primit distincția de Artist Emerit ale Ungariei în 2017. Tamás Bubnó a făcut studii de dirijat și percuție și este, de asemenea, doctor în Arte, specializat în domeniul muzicii bisericești, toate aceste studii fiind efectuate în cadrul Academiei de Muzică Liszt Ferenc.

Îndrumarea și dirijarea au fost mereu, însă, o parte integrantă a carierei profesionale a lui Tamás Bubnó. Unul dintre mentorii săi, Laszlo Dobszay, l-a invitat pe Tamas în 1988 să devină director artistic al Școlii de muzică din Budapesta, unde a implementat vechiul sistem de predare schola cantorum în metodologia de predare a Ungariei din sec. al XXI-lea. Sub îndrumarea sa artistică s-au dezvoltat mulți soliști și coruri renumite. Începând din anul 2006, el este coordonatorul secției de muzică bizantină din cadrul Academiei de muzică Liszt Ferenc.

În 1999, Tamás Bubnó a creat Festivalul de muzică Holy Mother Patron of Hungary, al cărui director artistic a fost timp de 12 ani. Ca artist solo, membru de cor, dirijor sau cercetător, Tamas a călătorit în întreaga lume, acumulând experiență care a influențat direcția sa artistică și care l-a ajutat să facă din Corul „Sfântul Efrem” cel mai interesant și versatil cor bărbătesc din Ungaria.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.