Ansamblul vocal-instrumental „Arheon” și Corul „Euphonia” al Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea

Râmnicu-Vâlcea (România)

Formația vocal-instrumentală ARHEON a fost înființată în anul 2016 proiect realizat cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie. Interpreții vocali și instrumentiști sunt profesori de muzică și preoți din cadrul Arhiepiscopiei.

Formația vocal-instrumentală ARHEON a fost înființată în anul 2016 proiect realizat cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie. Interpreții vocali și instrumentiști sunt profesori de muzică și preoți din cadrul Arhiepiscopiei. Repertoriul formatiei cuprinde piese vechi culese ori compuse de dascălul Anton Pann, de ucenicul său, George Ucenescu și alții, dar și piese noi „cu forme vechi” cum ar fi „Balada Vlădicii Antim”, semnată de dirijorul formației. Prezentul proiect vocal-instrumental dorește să aducă în fața auditoriului parfumul proaspăt al muzicii secolelor trecute și își propune „să ofere viitor trecutului”.

 


 

Pr. Prof. Dr. Dumitru-Codruț-Siluan Scurtu (dirijor)

Născut în Curtea de Argeș, Jud. Argeș, licențiat al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din București (2007), master al aceleași facultăți (2009 clasa Arhid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur) și doctor în muzică (2013) al Universității Naționale de Muzică din București, fiind și absolvent al Facultății de Teologie din Pitesti (2011). Diacon (2007), protodiacon (2012) și inspector al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, profesor titular și dirijor al catedrei de Muzică Psaltică și Educație Muzicală din cadrul Seminarului Teologic ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab" din Curtea de Argeș (2009-2015), dirijor al Coralei ,,Ars Nova" din Pitesti (2012-2015) al Grupului Psaltic ,,Ioan Zmeu Protopsaltul" (din 2005), al corului Preoților din Curtea de Argeș (2009-2015) al corului Seminarului Teologic din Curtea de Argeș (2009-2015), al cvartetului ,,Brevis" (2008-2015) alaturi de care a întreprins turnee, concerte si concursuri naționale și internaționale (Grecia, Macedonia, Bulgaria, Italia, Franta, Lituania, Letonia, Elvetia). 

Fondator al coralei de copii ,,Mircea cel Bătrân" al Școlii Nr. 4 din Curtea de Argeș. Fondator al celor două ediții ale Festivalului de Muzică Bizantină din Pitesti (organizând editiile 2011-2012), director artistic al secțiunii religioase a Festivalului Internațional de Muzică Corală ,,D.G. Kiriac" din Pitesti (2014). Din anul 2015 profesor titular al catedrei de Muzica si dirijor al Seminarului Teologic ,,Sf. Nicolae" din Rm. Vâlcea, arhidiacon al Catedralei Arhiepiscopale din Rm. Vâlcea (2015-2018)  dirijor al Coralei Preoților Râmniceni (din 2016), dirijor fondator al Corului de Copii ,,Brevis" (din 2018) și dirijor fondator al Formației Vocal - Instrumentale ARHEON (din 2016) deținând și funcția de vicepreședinte al Asociației Naționale Corale din România (2014-2018). Autor a numeroase publicații, studii si articole muzicale în reviste de specialitate, autor de piese de teatru. Susține numeroase concerte în calitate de interpret si dirijor în țară și străinătate îmbinând arta cântului cu vocația pedagogică dar și cea de preot al Bisericii ,,Sf. Dumitru" din Rm. Vâlcea.

 


 Corul „Euphonia” al Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea

Fiind considerată una din cele mai prestigioase formații corale din România, Corul Euphonia a apărut în peisajul muzical în anul 1981 sub denumirea “Arutela” și la numai un an a primit titulatura “Euphonia”, sub care se va consacra şi va câştiga aprecierile publicului şi criticilor atât din Romania, cât şi al celor din străinatate. Fondator și dirijor al Corului a fost timp de peste 35 de ani profesorul Mihail Ștefănescu. 

Corul Euphonia are o contribuție consistentă  la viaţa culturală a municipiului Râmnicu Valcea, constituind în anul 1995 o veritabilă piatră de temelie în clădirea noului  edificiu cultural – Filarmonica “Ion Dumitrescu”. 

Repertoriul coralei numără peste 2000 de piese din creaţia românească şi universală, formaţia susţinând concerte corale a cappella şi concerte vocal – simfonice. Participând la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, Corul Euphonia a obţinut numeroase distincţii, între care trebuie amintite: Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ion Vidu” – Lugoj 1984, Festivalul Internaţional “Pecs” – Ungaria 1986, Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ioan D. Chirescu” – Constanţa 1987, Marele Premiu al Festivalului Concurs “Iacob Mureșianu” – Blaj 1988, Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ciprian Porumbescu” – Suceava 1988, Locul I la ediţiile din 1983, 1985, 1987 si 1989 la Festivalul Naţional Cântarea României etc. 

De-a lungul timpului, Corul Euphonia a fost invitat să colaboreze cu mai multe orchestre simfonice profesioniste din ţară, între care amintim: Orchestrele Filarmonicilor din Piteşti, Bacău, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Sibiu ș.a. 

A efectuat numeroase turnee în străinătate (Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Ungaria, Germania, Austria, etc.) şi a înregistrat mai multe cd-uri în România şi în studiourile BRAS D`OR. Până în noiembrie 2024 Corul Euphonia a fost pregătit de dirijorul Aurel Poenaru, împreună realizând mai multe concerte-spectacol, de la clasic la contemporan și chiar 2 musicall-uri de mare succes.Din 2010 până în noiembrie 2024 Corul Euphonia a fost pregătit de dirijorul Aurel Poenaru, împreună realizând numeroase concerte cu repertorii variate care au cuprins lucrări de la clasic la contemporan.

În prezent Corul se pregătește sub îndrumarea dirijorului Marian Stroe.

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.