Ansamblul „En Chordais”

Grecia

En Chordais este unul dintre cele mai apreciate și excepționale ansambluri muzicale internaționale, specializat în tradițiile muzicii mediteraneene. Prezența sa pe scenă este întotdeauna însoțită de un repertoriu vast și unic, amestecat cu compoziții atât din trecut, cât și din epoca contemporană, păstrând originalitatea și atemporalitatea celor vechi, precum și intimitatea tendințelor actuale.

En Chordais nu este un grup de lucrători într-un muzeu, care conservă și manevrează cu multă atenție piese muzicale din trecut, ci un grup de cercetători care doresc să folosească istoria ca pe o mod de a inspira practica actuală și de a se înțelege pe ei înșiși.

En Chordais este unul dintre cele mai apreciate și excepționale ansambluri muzicale internaționale, specializat în tradițiile muzicii mediteraneene. Prezența sa pe scenă este întotdeauna însoțită de un repertoriu vast și unic, amestecat cu compoziții atât din trecut, cât și din epoca contemporană, păstrând originalitatea și atemporalitatea celor vechi, precum și intimitatea tendințelor actuale. Cu acest repertoriu extins și o prezență jucăușă și plină de viață pe scenă, ansamblul a efectuat turnee în întreaga lume, primind aprecieri entuziaste din partea criticilor.

Ansamblul „En Chordais”

Ansamblul muzical își leagă numele de organizarea muzicală omonimă care, împreună cu înființarea școlii de muzică tradițională și bizantină și cu acțiunile sale în domeniul publicării de cărți și înregistrării de CD-uri, au creat o perspectivă largă pe scena muzicală grecească și internațională. De-a lungul istoriei sale, En Chordais a acordat o atenție și o energie deosebită promovării dialogului intercultural, identificând și promovând numeroasele niveluri la care moștenirile muzicale ale Mediteranei și nu numai sunt intim conectate și interdependente.

Repertoriul ansamblului celebrează moștenirea muzicală bizantină și muzica populară grecească, operele marilor compozitori mediteraneeni, precum și compoziții ale membrilor săi și continuarea creativă a acestei mari moșteniri. De o importanță deosebită în repertoriu este aplicarea rezultatelor cercetărilor lui Kyriakos Kalaitzidis (directorul artistic al ansamblului En Chordais) asupra codicelor de manuscrise din secolele XV-XIX, care sunt păstrate în mai multe biblioteci istorice din Europa.

En Chordais, ansamblu renumit pentru cercetările sale ample privind moștenirea muzicală din estul Mediteranei, a încântat publicul prin peste 1000 de concerte în întreaga lume. Apreciatul ansamblu a fost invitat și a cântat în săli de concert foarte speciale și importante : Salle Pleyel (Paris), Berlin Philharmonie, Lincoln Center (New York), Maison Symphonic (Montreal), The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (New York), Bibliotheca Alexandrina, Cornell University (Ithaca), Palais de Bozar (Bruxelles), Carl-Orff – Saal Gasteig (Munich), Cairo Opera House, Theatre de la Ville (Paris), San Marco (Venice), The International Jerusalem Oud Festival, South Bank (Londra), City Hall Concert Hall (Hong Kong), Athens Concert Hall, L’Arsenal (Metz), Melbourne Recital Centre, Ten Days on the Island (Tasmania), Stimmen Festival (Germany), Festivalul Enescu (București), Sori Festival (South Korea), Shanghai World Music Festival, Cervantino Festival (Mexico), Opera de Lyon, Onassis Cultural Center (Atena), Alte Oper (Frankfurt), Centre des Musiques Arabes et Méditerranéennes (Tunis), Tropenmuseum (Amsterdam), Les Suds à Arles festival, Salle Pierre-Mercure (Montreal), Theater of Ancient Epidaurus, Cemal Resit Rey Concert Hall (Istanbul), Herodis Atticus Odeon (Atena), Malta International Arts Festival, Fès Festival (Maroc), Institut du Monde Arabe (Paris), Benaroya Hall (Seatle), Palais Montcalm (Quebec), Yapi Kredi Arts Festival (Istanbul), Bursa International Festival sunt doar câteva dintre ele… ansamblul susținând concerte importante și în Copenhaga, Barcelona, Mallorca, Boston, Cologne, Zurich, Berna, Basel, Belgrad, Plovdiv, Nuremberg, Düsseldorf, Bonn, Luxembourg, Tunis, Amman, Larnaca, Nicosia, Limassol, Aachen, Beirut, Abu Dhabi, Muscat , Kuwait, Wuppertal, și Konya.

 

En Chordais are opt albume și participă la alte opt colaborând cu case de discuri precum Ocora - Radio France, World Village, Kalan Muzik, Music Rough Guides, Accords Croisés și altele. Concertele și discografia Εn Chordais au fost în mare parte mediatizate, cu recenzii entuziaste în reviste muzicale, articole on line, prezentări, referințe, interviuri, emisiuni TV și Radio (BBC world service, Arte Web, WDR, Radio CANADA, Radio FRANCE, New York Times, Deutschland Radio, Turkish Radio Television, ABC Radio National Australia, Liberation, Kathimerini, TV 5, Al Jazeera, National Greek Television și multe altele.

 

Kyriakos Kalaitzidis (conducător al ansamblului)

 

Kyriakos Kalaitzidis, compozitor, interpret la oud, director artistic și co-fondator al ansamblului „En Chordais", este considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni și cercetători în domeniul muzicii modale seculare din epoca post-bizantină și mediteraneană de astăzi. A studiat teologie la Universitatea Aristotel din Salonic și muzicologie bizantină la Universitatea din Atena, unde și-a obținut doctoratul. Teza sa de doctorat tratează problema „Manuscrisele muzicale post-bizantine ca sursă pentru muzica seculară orientală” și a fost publicată de Institutul Orient din Istanbul și de Editura Ergon-Verlag.

A susținut prelegeri, ateliere și cursuri de măiestrie artistică la universitățile Princeton, Harvard, McGill (Montreal), Université de Strasbourg, Conservatorul de Stat din Istanbul, Sibelius Academy (Helsinki), Universitățile British Columbia (Vancouver), Torino, Ca' Foscari (Veneția), Holly Cross College (Boston), New England Conservatory (Boston) și Universitatea Yildirim Beyazit (Ankara). A publicat 4 cărți, peste 25 de articole, 15 CD-uri, și a editat alte 28.

Ca membru al ansamblului „En Chordais” sau ca solist, a susținut peste 2000 de concerte în 45 de țări, în cadrul unor festivaluri și spații importante, printre care Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Paris, Lincoln Center (New York), Maison Symphonic (Montreal), Metropolitan Museum of Art (New York), Salle Pleyel (Paris), Bibliotheca Alexandrina, Cornell University, Hong Kong Concert Hall, Onassis Cultural Center (Atena), Herodis Atticus Odeon (Atena), Fès Festival (Maroc), Melbourne Recital Centre, Sori Festival (Coreea de Sud), Cervantino Festival (Mexic), Opera de Lyon, Alte Oper (Frankfurt), Beiteddine Festival (Liban) și multe altele.

De asemenea, sunt importante și spectacolele sale ca solist la Sydney Opera House (2011), Amsterdam Oud Festival (2015), International Luth Festival (Tetouan 2014), Hammamet Oud Festival (2021), Riyad Oud Festival (2022), Istanbul International "Yorgo Bacanos" Oud Festival, Maison d'Unesco - Day of Arabic Music (Paris 2010), USEK (Beirut 2009), Cemal Resit Rey Concert Hall (Istanbul 2008), International Oud Meeting (Muscat 2006), International Luth Meeting (Atena 2005), International Oud Meeting in Jerash Festival (Amman 2003), Athens Oud Festival (2022), International Oud Meeting (Salonic 2002), Athens Concert Hall (2000).

A fost directorul artistic al proiectului „MediMuses” în cadrul programului Euromed Heritage II al Uniunii Europene (februarie 2002 - iulie 2005), cu activități de cercetare, artistice și educaționale în 13 țări din Mediterana și Europa. Proiectul s-a axat pe documentarea, promovarea și predarea culturii muzicale pe glasuri, comune în spațiul Mediteranean.

Interesele sale de cercetare se concentrează asupra manuscriselor muzicale post-bizantine ca sursă pentru muzica seculară orientală și includ documentarea, comentariile și transcrierea în notație. Discografia lui Kyriakos include înregistrări ale tradițiilor locale, prezentarea unor lucrări de muzică artistică necunoscute (Zacharias Khanedeh, Petros Peloponnisios), precum și lucrări de compoziție (Expectation, Exile, The Fairytale of the Music). Cel mai recent album al său, The Musical Voyages of Marco Polo, a fost lansat de World Village - Harmonia Mundi și a fost distins cu „Prix Academie Charles Cros”.

În semestrul de toamnă din anul 2015 a predat ca profesor invitat la Departamentul de Muzică Turcă al Universității Yıldırım Beyazıt, iar în iulie 2020 a fost numit profesor asociat la Departamentul de Studii Muzicale - Universitatea din Ioannina.

  • Premiul „Academie Charles Cros” 2014 (Franța)
  • Premiul Radio France pentru muzică universală 2008.
  • Nominalizare oficială pentru Premiul UNESCO Sharjah 2006

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.