Corul Școlii de Muzică Bisericească din Liban

Beirut, Liban

Școala de Muzică Bisericească (SEM) este afiliată la Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Muntelui Liban și a fost înființată în 1997, cu binecuvântarea Mitropolitului George Khodor. Doi ani mai târziu, în 1999, școala și-a format propriul cor. Corul SEM s-a distins imediat prin interpretările sale excepționale ale compozițiilor deosebite, care făceau ecoul evoluției moștenirii ecleziastice, fără a se îndepărta de tradiție.

Școala de Muzică Bisericească (SEM) este afiliată la Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Muntelui Liban și a fost înființată în 1997, cu binecuvântarea Mitropolitului George Khodor. Doi ani mai târziu, în 1999, școala și-a format propriul cor. Corul SEM s-a distins imediat prin interpretările sale excepționale ale compozițiilor deosebite, care făceau ecoul evoluției moștenirii ecleziastice, fără a se îndepărta de tradiție.

Corul SEM a căpătat rapid renume și, pe lângă faptul că a susținut concerte în tot Libanul, a avut concerte în țări precum Siria, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Grecia, Londra, Franța, Rusia, România, Bulgaria și Norvegia. Corul a participat, de asemenea, la festivaluri locale și internaționale, precum Festivalul Beirut Chants (Liban), Festivalul Bustan (Liban), Festivalul Dimitria (Salonic-Grecia), cea de-a 2.000-a aniversare a Bisericii Grecești (Atena, Grecia), Festivalul de cântece ortodoxe Sfântul Vladimir (Valaam, Rusia), Festivalul Internațional de Muzică Bizantină Transilvania (Brașov, România).

Corul Școlii de Muzică Bisericească din Liban

Pe lângă concertele sale deosebite, corul a fost, de asemenea, un pionier în a invita cântăreți greci să participe la spectacolele sale - o inițiativă care a deschis larg ușa pentru schimbul de experiențe muzicale. Până în prezent, corul a produs peste 20 de înregistrări audio și a participat la mai multe programe de televiziune. Toate spectacolele și înregistrările sale sunt disponibile prin intermediul platformelor virtuale ale corului:

- Facebook: https://www.facebook.com/semlebanon/

- Website: https://www.semlebanon.org/sem/home.do

- Instagram: https://instagram.com/sem_lebanon?igshid=YmMyMTA2M2Y=

- YouTube: https://youtube.com/user/semlebanon97

În fiecare an, membrii corului SEM își oferă timpul pentru a lua parte la hramurile diferitelor mănăstiri din Liban, alăturându-se numeroaselor parohii pentru a împărtăși frumusețea și profunzimea muzicii bizantine. 

Cu binecuvântarea ÎPS Selwan Moussi, Mitropolit al Muntelui Libanului, corul SEM își are sediul în principal în Muntele Libanului, dar efectul corului și moștenirea muzicii bizantine se întind pe tot globul.

 

Avocat Joseph Yazbeck (dirijorul corului)

 

Libanez, căsătorit, tatăl a trei copii.

Licență în Drept de la Universitatea Iezuită Saint Joseph. Diploma de studii postuniversitare în Drept Privat de la Universitatea Libaneză. MBA de la Universitatea Americană din Beirut. Director Partner la birourile Yazconsult din Liban, UAE, și Estonia. Consultant legal și financiar al mai multor guverne din lume în domeniul proiectelor strategice și al dezvoltării sustenabile. A studiat citirea notației  bizantine cu Dl Henry Naima și Părintele Melhem Hourani. A dezvoltat un curriculum modern pentru predarea muzicii bisericești în conformitate cu tradiția de la Constantinopol. A înființat Școala de Muzică Bisericească (SEM) în Arhiepiscopia Muntelui Liban. A înființat de asemenea Corul Ariepiscopiei Muntelui Liban. A condus corul în concerte, slujbe liturgice și înregistrări în Liban, Grecia, Siria, Iordania, Qatar, Emirate, Turcia, Cipru, Britania, Bulgaria, și Rusia. Corul Ergastiri Psaltiki, sub auspiciile Arhiepiscopului Ieronim II, Arhiepiscop al întregii Grecii, l-a cinstit împreună cu patru alți compozitori de muzică Bizantină din Atena. Conservatorul elen de Arte și Muzică din Atena l-a cinstit cu o Diplomă de Aur în Muzica Bizantină. A fondat și condus corul antiohian și a compus pentru el prin mandat de la Patriarhul Antiohiei, Ioan al X-lea și de la Sfântul Sinod Antiohian; corul a reunit, pentru prima dată, cântăreți reprezentând toate eparhiile antiohiene. A cercetat, compilat, analizat și dezvoltat manuscrisele și înregistrările patrimoniului muzical bizantin antiohian din secolele al XIX-lea și al XX-lea. Apoi a dezvoltat arborele de ucenicie al cântăreților antiohieni și al școlilor lor. A publicat mai multe articole care abordează aspecte legate de istoria, practica și teoria muzicii bizantine.

Joseph Yazveck

Cunoscut compozitor de muzică bizantină, cu peste 5000 de pagini de compoziții. A fondat și a realizat programele postului de radio „Vocea Harului"; postul de radio al Patriarhiei Ortodoxe Grecești a Antiohiei și a Întregului Răsărit. A înființat ansamblul „Antiochian Kithara" pentru cântări bisericești neliturgice. De asemenea, a înființat „ Colecția Bizantină" pentru înregistrarea și producția de cântece bizantine. Conduce fundația „Byzantium", dedicată difuzării muzicii bizantine.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.