Workshop de muzică bizantină la Iași - Analiza și interpretarea partiturilor psaltice, susținut de prof. dr. Achilleas G. Chaldaeakes

9 August 2022

Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași îți oferă posibilitatea de a participa fizic sau online la un atelier inedit, intitulat Analiza și interpretarea partiturilor psaltice, susținut de prof. dr. Achilleas G. Chaldaeakes, decanul Școlii de Filozofie la Univesitatea Națională Kapodistria din Atena și dirijor al grupului „Maistorii Artei Psaltice”.

Evenimentul va avea loc la Iași în perioada 9-10 septembrie 2022 și se adresează iubitorilor de muzică psaltică: profesori, muzicologi, compozitori, dirijori și psalți din țară și din străinătate, preocupați de modul în care o partitură psaltică veche „prinde viață”, trece de la manuscris la interpretarea concretă și la imprimarea stării de rugăciune.

Consonând cu tema acestei ediții, „Isihasm și psalmodie”, domnul Chaldaeakes, ajutat și de prof. dr. Anastasiou Gregorios și de membri ai grupului psaltic „Maistorii Artei Psaltice” din Atena, invită participanții să facă cunoștință cu protopsalți reprezentativi ai perioadei isihaste a secolului al XIV-lea, precum Ioan Koukouzel, Georgios Kontopetris și Nikolaos Koukoumas, precum și cu sonorități remarcabile din unele compoziții ale acestora: versete din Psalmul 2 și Psalmul 103 („Cel ce caută spre pământ…”), o impresionantă matimă a Crucii și Născătoarei de Dumnezeu, Πάθος σου βλέπων σταυρικόν, și Starea a doua a unui Polieleu monumental, pe opt glasuri, cu elemente calofonice deosebite.

Achilleas G. Chaldaeakes este profesor de muzicologie bizantină la Departamentul de Studii Muzicale și decan al Școlii de Filozofie din cadrul Universității Naționale Kapodistria din Atena. Crede cu tărie că simbioza între teorie și practică este esențială pentru dobândirea unei cunoașteri substanțiale a fenomenului de creație muzicală și, până la acest moment, el și-a susținut convingerea prin lucrarea sa științifică, educațională și artistică. Activitatea sa multiplă în domeniul muzicii se bucură deja de recunoaștere și receptare favorabilă atât în Grecia, cât și în străinătate. Domnia sa a publicat peste 150 de studii (monografii, articole, articole de enciclopedie, lucrări la conferințe, eseuri în diverse volume colective și recenzii științifice), pe diverse teme (teoretice, istorice, estetice etc.) aparținând domeniului muzicii bizantine. A participat la multe conferințe de muzică bizantină atât în Grecia, cât și în străinătate, fiind membru în diferite societăți științifice internaționale ale căror activități se concentrează pe studii de muzicologie bizantină. În calitate de dirijor al grupului „Maistorii Artei Psaltice” a participat la peste 400 de evenimente în Europa, Asia, America și Australia. Este, de asemenea, un cântăreț recunoscut la nivel internațional și apreciat în calitate de artist-interpret de muzică bizantină, înregistrând ca solist, dar și cu grupul psaltic, numeroase cântări din patrimoniul bizantin.

 

Programul workshopului:

  • Vineri, 9 septembrie 2022, orele 10:00-12:00 și 14:00-16:00, în sala „Iustin Moisescu”;
  • Sâmbătă, 10 septembrie 2022, orele 10:00-13:00, în sala „Iustin Moisescu”.

 

Înscrierea la eveniment este GRATUITĂ, dar echipa Iasi Byzantine își rezervă dreptul de a selecta participanții la acest atelier. Evenimentul va fi transmis și pe platforma Zoom.

 

Link-ul pentru completarea formularului de înscriere este următorul:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQqTWicjCGonFdG6rLRQBPWFu56BlAomntrVUcgUHuqCU7yQ/viewform

 

În perioada 6-11 septembrie 2022, va avea loc cea de-a cincea ediție Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Evenimentul de anul acesta va reuni invitați din Grecia, Liban, Serbia și România. Programul festivalului va include concerte de muzică bizantină și muzică tradițională, ateliere de muzică, momente liturgice și o dezbatere publică, ce vor avea loc în locații importante ale orașului, precum Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Teatrul de vară – Grădina Palas, și Ansamblul Mitropolitan. Tema ediției de anul acesta este Isihasm și psalmodie. Sfântul Paisie de la Neamț 300. Mai multe detalii despre programul evenimentelor prilejuite de organizarea celei de-a cincea ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași pot fi aflate accesând www.ibmf.ro sau pagina de Facebook a festivalului.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.