Muzică rusească veche și pictură în graffiti la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași

3 Octombrie 2019
În cea de-a doua zi a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, iubitorii de muzică și artă au luat parte la cele două workshopuri oferite de organizatorii evenimentului. Miercuri seara, 2 octombrie 2019, a avut loc Concertul deschidere al IBMF, organizat la Teatrul Național din Iași iar astăzi, 3 octombrie a.c., ieșenii au participat la atelierele de lucru desfășurate în cadrul festivalului bizantin.

 

Sue de oameni s-au delectat marți seara, 2 octombrie a.c., la Concertul de deschidere a celei de-a treia ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Evenimentul a avut loc la Sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și a adunat peste 700 de persoane, iubitoare de muzică psaltică. În cadrul concertului au interpretat Corul ortodox „Theotokos” din Beirut - Liban, Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” din Budapesta – Ungaria, Nektaria Karantzi din Atena – Grecia și părintele Alexandru Grigoraș din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Cea de-a doua zi a festivalului a început cu desfășurarea a două ateliere de lucru, prima fiind dedicată muzicii vechi rusești, iar cel de-al doilea workshop, ce se întinde pe durata a trei zile, își propune să le ofere pasionaților de artă contemporană câteva elemente din tehnica graffiti.

Atelierul „Cântări rusești vechi din manuscrise celebre - despre stiluri, notații muzicale și cântarea practică” a avut loc în prima parte a zilei, la sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan Iași. Susținătoarea primului training a fost Natalija Mosyagina, dirijoarea Ansamblului de artă muzicală rusească veche „Kljuch Razumeniya” din Sankt Petersburg, Rusia.

„Ieri am participat la un concert minunat și ne-am putut bucura de muzica adevărată. Astăzi este prima zi în care lucrăm cu cei prezenți, impresiile sunt foarte bune și ce consider că este foarte important: avem posibilitatea să întâlnim oameni profesioniști, putem să ne împărtășim din experiențele lor personale, astfel încât să aducem Domnului o slujire și o cântare mai îmbunătățită” a subliniat Natalija Mosyagina, dirijoarea Ansamblului „Kljuch Razumeniya”.

Workshopul de pictură graffiti este susținut de artistul Sergiy Radkevich, iar timp de trei zile, acesta se va afla împreună cu participanții la atelier la Școala „Varlaam Mitropolitul” din cartierul ieșean Copou.

„Pentru pictura de la Școala «Varlaam» am avut de ales mai multe modele și mi-am propus să fac un desen compus din cercuri – aureole unite și o pereche de mâini care se roagă, mâinile Sfântului Petru, ce simbolizează rugăciunea și ocrotirea sfântului” a afirmat pictorul Sergiy Radkevich.

În această seară, la Catedrala Mitropolitană din Iași va avea loc Concertul de muzică rusească veche și românească în cinstea Maicii Domnului, unde corurile „Cuviosul Iosif” al Mănăstirii Văratec - Neamț și „Kljuch Razumeniya” din Sankt Petersburg, vor aduce rugăciunea în sufletele credincioșilor, aducând slavă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Mai multe detalii cu privire la programul și invitații evenimentului pot fi aflate de pe pagina de facebook Iasi Byzantine Music Festival și de pe site-ul oficial www.ibmf.ro. (Flavius-Ștefan Popa)

Sursa: www.doxologia.ro

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.