Grupul „Trei parale”

București România

Trei parale este un grup revivalist bucureștean, unic în peisajul muzical românesc, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Prin abordarea cât se poate de serioasă, etnomuzicologică, a unor muzici în bună parte uitate, sau transformate de-a lungul veacurilor în cu totul altceva, grupul reușește să se situeze într-o zonă care atrage un public variat, de la profesioniști, până la amatorii de curiozități cu o savoare exotică.

Trei parale este un grup revivalist bucureștean, unic în peisajul muzical românesc, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Prin abordarea cât se poate de serioasă, etnomuzicologică, a unor muzici în bună parte uitate, sau transformate de-a lungul veacurilor în cu totul altceva, grupul reușește să se situeze într-o zonă care atrage un public variat, de la profesioniști, până la amatorii de curiozități cu o savoare exotică. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).

Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradiţional şi puținfolosite în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua).

Muzica formației este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Chira Chiralina (2014). Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale.

Grupul a participat în ţară la mai multe festivaluri medievale (Sighisoara, Mediaş, Braşov, Iaşi, Suceava), de muzică veche (Bucureşti, Miercurea Ciuc), de jazz (Green Hours International Jazz Fest) şi world music (Sibiu) şi la festivaluri dedicate muzicii clasice (Festivalul muzicii româneşti, Filarmonica Iași).

De asemenea formaţia a participat la mai multe festivaluri în străinătate: Hradne Huky Banska Bystrica, Slovacia 2016 si 2017, Intercultural Art Dialogues Days, (Istanbul-Turcia, 2018 și 2011), London Book Fair 2014, Europe in Langenfeld (Germania, 2013), The Culture of Peace Festival (Tel Aviv, Israel 2012), Kocsonya Fesztival (Miskolc-Ungaria 2012), DUNA PARTY (Budapesta-Ungaria 2011), „Mikołajki Folkowe” International Folk Festival Lublin-Polonia 2010.

 

Discografie

- Bazar, Green Records, Bucureşti, 2008
- Bazar. Cântece din veacul al XIX-lea (p. a II-a), Ethnophonie, Bucureşti, 2012
- Ciobanul care și-a pierdut oile, Asociația “Pe-un picior de plai”, București, 2015
- în curs de apariție: România. 100 de minute, dublu CD.

 

Interpreți

- Florin Iordan: cobză, cimpoi
- Danil Pop: voce, fluier, dairea
- Mihai Balabaș: vioară
- Beatrice Iordan: cobză, contrabas

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.