Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași își continuă activitatea on-line

25 Iunie 2020

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, își continuă în această perioadă activitatea în mediul on-line, printr-un proiect inedit. Este vorba despre o inițiativă, pe cât de simplă, pe atât de frumoasă și antrenantă: o „ștafetă” intitulată „TAG Byzantine”. 

Andreea Ogăraru, directorul general (managerul de proiect) al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, ne-a mărturisit că, prin această inițiativă, organizatorii festivalului doresc să rămână aproape de publicul iubitor de muzică și rugăciune din întreaga lume și în această perioadă dificilă, dominată de restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19: „Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași sau, pe scurt, «Iași Byzantine» și-a propus să își țină prietenii cât mai aproape cu putință, în aceste ultime săptămâni și zile cu totul speciale, printr-un proiect numit «Tag Byzantine». Dorim să fim aproape de publicul nostru și să-l sprijinim în rugăciune. Am gândit acest proiect, «Tag Byzantine», cu alte cuvinte, o ­inocentă leapșă, cum o numesc copiii, practic, o continuă invitație de la un psalt către altul de a ne primi în cântările și cămările rugăciunii sale. Ne-am propus să unim, în acest proiect, pe cât mai mulți dintre psalții României și nu numai. Și-au arătat interesul de a se alătura inițiativei noastre invitați români și străini din edițiile trecute ale festivalului, precum și nume noi. Cântările vor fi simple și profunde, în acord cu simțămintele noastre”.

Părintele Ionuț-Gabriel Nastasă, directorul artistic al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, ne-a spus că această inițiativă este un îndemn la rugăciune, la comuniune. „Proiectul muzical «Tag Byzantine», inițiat și susținut de Festivalul de Muzică Bizantină din Iași, continuă să bucure inimile interpreților și ascultătorilor de muzică psaltică din țară și din străinătate, într-o perioadă în care încercăm să învingem boala, suferința, izolarea, nerăbdarea sau îngrijorarea și să căutăm pacea, nădejdea și comuniunea de iubire, bunuri duhovnicești pe care le obținem prin rugăciunea rostită, citită, ascultată și, mai ales, cântată, după cuvântul Sfântului Vasile cel Mare: «Da, psalmul este liniște a sufletelor, conducător al păcii; potolește tulburarea și vâlvătaia gândurilor, înmoaie mânia sufletului și înfrânează pe cel desfrânat»”.

Pentru a fi la curent cu inițiativele și evenimentele organizate în cadrul mai larg al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, puteţi urmări pagina de internet www.ibmf.ro, precum și pagina de facebook Iasi Byzantine Music Festival. Manifestarea culturală de la Iași numără deja trei ediții, care s-au desfășurat în 2017, 2018 și 2019. 

Iași Byzantine își propune să rămână alături de iubitorii de muzică bizantină și de publicul său fidel și pe viitor. Imediat ce situația medicală-sanitară, dar și cea financiară vor permite, ­organizatorii vor reveni cu detalii privitoare la ediția a IV-a. Cei care doresc să susțină continuitatea și dezvoltarea acestui proiect, atât de benefic pentru sufletele noastre, sunt rugați să contacteze organizatorii la adresa de email iasibizantin@­gmail.com.

 

Sursă: www.ziarullumina.ro

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.