Festival Internațional de Muzică Bizantină la Iași

2 Octombrie 2019

Miercuri, 2 octombrie, a început cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF). Prima zi a festivalului bizantin a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tot în această zi a fost binecuvântat și începutul noului an universitar.

Zeci de studenți, cadre didactice universitare, invitați și credincioși au luat parte la festivitățile de deschidere a celei de-a treia ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala veche „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din incinta Ansamblului Mitropolitan, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi profesori de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, deoarece această zi a coincis cu deschiderea anului universitar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu”, dirijat de părintele lect. dr. Ionuț Gabriel Nastasă.

„Am săvârșit Sfânta Liturghie ca mulțumire adusă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să începem un nou an de învățătură și de rugăciune în facultatea noastră de teologie. În rugăciunea de la sfârșit, i-am cerut lui Dumnezeu să dăruiască prin harul Său cu­noaș­terea cea adevărată pentru cei care sunt binecuvântați să înceapă sau să continue lucrarea de în­vățătură, lucrarea duhovnicească din facultatea noastră. Veți pătrunde din nou, mai adânc, în taina credinței și în taina dragostei celei întru Hristos. Vă veți așeza mai statornici în paradoxul acestei credințe, în paradoxul dragostei celei pentru toți, și în primul rând pentru Domnul Hristos”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.
Pentru activitatea deosebită avută în mediul bisericesc, dar și în cel universitar, părintele lect. Cătălin Vatamanu, profesor de Vechiul Testament, a fost hirotesit în rangul de iconom stavrofor. De asemenea, părintele Dănuț Lazăr a primit hirotesia întru duhovnic.

„O pregătire pentru marea sărbătoare închinată Sfintei Parascheva”

În continuare, la Sala „Iustin Moisescu” a avut loc festivitatea de deschidere a Festivalului de Muzică Bizantină. Conferința inaugurală „Imnografia bizantină și canonul” a fost susținută de lect. dr. Evelina Mineva de la Universitatea Națională Kapodistria din Atena. Au fost lansate şi 6 volume din colecția „Viața în Hristos. Imnografie bizantină”, editată de pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. În debut s-a ținut și un moment de reculegere pentru părintele Florin Bucescu, etnomuzicolog, profesor și bizantinolog, trecut recent la cele veșnice.

„Am hotărât să introducem un concept nou: femeia în strană. Când am întâmpinat-o pe Nektaria Karantzi și am întrebat-o «cum de-a ales muzica bizantină drept carieră?», am aflat lucruri extraordinare. Nektaria, fina Sfântului Porfirie, a început să cânte muzică bizantină de la 9 ani, chiar sub îndrumarea sfântului. A fost prima femeie în strană în muzica psaltică, cel puțin în Grecia, după cum ea însăși mărturisește, iar acesta a fost visul Sfântului Porfirie – femeia în strană”, a subliniat Andreea Ogăraru, directorul executiv IBMF.
„Festivalul de la Iași adresează chemarea către cei care doresc să învețe asemenea cântări în cadrul unor ateliere de lucru dedicate muzicii vechi rusești, polifoniei georgiene și cântului psaltic grecesc, precum și către cei care doresc să surprindă caracteristicile picturii murale în tehnica graffiti, la Școala «Varlaam Mitropolitul»”, a afirmat părintele Ionuț Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului.

„Începem a ne obișnui cu pre­zența acestui festival la ceas de toamnă, ca o pregătire pentru marea sărbătoare închinată Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, ca un fel de preambul care încearcă să ne rupă pentru o clipă de obișnuitul zilei și să ne introducă într-o altă stare, care să fie cât mai apropiată de ceea ce Sfânta Parascheva dorește de la închinătorii ei, care încep deja să se pregătească pentru a porni la drum. Vom avea câteva zile de rugăciune, de muzică bizantină, încercând a redescoperi pentru cei care nu au aflat încă despre tot ceea ce a reprezentat bizanțul pentru lumea creștină, pentru Biserica Ortodoxă, pentru Moldova în special”, a subliniat în prelegerea sa IPS Părinte Mitropolit Teofan. (Flavius-Ștefan Popa)

 

Sursa: www.ziarullumina.ro

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.