De ce să participăm la IBMF 2019?

26 Iulie 2019

Organizarea unui festival de muzică bizantină la Iași de o asemenea anvergură, cu invitați soliști și grupuri de renume din toată lumea ortodoxă, este o oportunitate unică pentru toți ieșenii și pentru cei care vin, din țară și din străinătate, în urbea noastră – capitală culturală a României – de a asculta „pe viu” muzică de tradiție bizantină articulată deosebit de încântător în tradiții și stiluri muzicale diverse. Astfel, suntem invitați să surprindem, în cele cinci zile memorabile (2-6 octombrie 2019), caracteristici muzicale comune, dar și distincte din repertoriul liturgic, paraliturgic și folcloric al Greciei, Rusiei, Georgiei, Libanului, Ungariei și României.

Personal, mă implic în organizarea acestui eveniment, ca director artistic, pentru că, fiind „convertit” prin muzica bisericească și chemat de Dumnezeu să slujesc prin ea celorlați, doresc să înțeleg, să descopăr și să experimentez în viața mea și a celor cu care interacționez dimensiunea autentică a acesteia, care se referă la capacitatea de a transmite duh de rugăciune, atât prin calitatea cântării, cât și prin trăirea cântărețului.

Pentru că izvorul muzicii bizantine este în slujbele bisericești, vom avea prilejul să ne rugăm împreună la slujba solemnă a Privegherii de toată noaptea, după rânduiala atonită, în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, ocrotitoarea și inspiratoarea cântăreților, precum și la slujba Sfintei Liturghii în compania unor grupuri celebre precum „Romeiko”, „Theotokos”, „Tronos”, „Byzantion” și „Chivotul”. Ca o prelungire a trăirii duhovnicești din cadrul liturgic, cele patru concerte muzicale, organizate în spații culturale prestigioase (Teatrul Național, Catedrala Mitropolitană, Biblioteca Centrală Universitară, Centrul de evenimente „Agora” din Iași), ne vor transpune în lumea muzicală ortodoxă de ieri și de astăzi prin intermediul unor interpreți și grupuri de mare rang precum Nektaria Karantzi, pr. Alexandru Grigoraș, „Theotokos”, „Sfântul Efrem”, „Kljuch Razumeniya”, „Basiani”, „Romeiko”, „Tronos”, Corul Seminarului Teologic din Buzău.

Tabloul Festivalului este completat de manifestări și activități editoriale și educative prin lansarea de cărți, conferința inaugurală a doamnei Evelina Mineva, trei workshop-uri de muzică rusească veche, georgiană și neo-bizantină și un workshop de pictură murală.

Pe scurt, Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași este caracterizat prin atractivitate, unitate, diversitate, interacțiune, intercunoaștere, acceptare și apreciere. Vă invităm cu toată deschiderea să participați la evenimentele planificate în cadrul celei de a treia ediții din prima săptâmâna a lunii octombrie! (pr. lect. dr. Gabriel-Ionuț Nastasă, director artistic al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași)

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.