Corul Bizantin „Tropos”
Grecia
Corul a fost fondat de Constatinos Ath. Angelidis și colaboratorii săi la sfârșitul anului 2005, cu scopul de a studia și promova muzica psaltică veche.
Corul Bizantin „Tropos” – Centrul pentru studierea artei psaltice
Sursa noastră de inspirație și ucenicie este reprezentată de înțelegerea în profunzime a slujirii în Biserică, a participării credincioase la slujbele sale, impregnarea asemănării noastre cu stilul și duhul „muzicii îngerilor”, devotamentul față de muzică și abordarea academică a unei game variate de compoziții aparținând unor compozitori renumiți din perioadele bizantină și postbizantină, care repezintă tradiția muzicală a Marii Biserici și a Sfântului Munte Athos.
Corul Bizantin „Tropos” a interpretat la Teatrul lui Herodes Atticus (Atena – Festivalul Epidaurus), la Opera Națională a Greciei, la Sala de Concerte din Atena (Megaron), unde a susținut 7 concerte în colaborare cu amsambluri de muzică ale televiziunii publice elene, dar și în alte orașe.
De o foarte mare importanță a fost și colaborarea cu muzicianul Jâlal Eddine Weiss și Ansamblul Al-Kindi, cu artistul UNESCO pentru Pace, Kudsi Erguner, cu un număr de cântăreți turci de muzică religioasă și cu Socrates Sinopoulos.
Corul a participat la oficierea slujbelor comune cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Patriarhul Chiril al Moscovei, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și Arhiepiscopul Damian al Sinaiului, în privegherile de toată noaptea din diferite mănăstiri din Sfântul Munte Athos, cum ar fi Vatoped, Dochiariu, Simonopetra și Xenofont.
În cei 16 ani de activitate, corul a călătorit în 19 țări aducând în prim-plan cultura muzicală grecească, arta psaltică, o artă muzicală care este insuflată de o spiritualitate distinctivă și mișcătoare, definește identitatea greacă și este de neprețuit pentru dezvoltarea muzicii în lume.
Corul a înregistrat 30 de CD-uri, puncte de referință pentru moșteniarea noastră muzicală bogată deoarece acestea prezintă o colecție bogată de lucrări nepublicate ale unor mari compozitori din Constantinopol și Sfântul Munte Athos, din secolul al XIII-lea până în prezent.
Constantinos Ath. Anghelidis
Protopsalt, professor de artă psaltică
Constantinos Angelidis s-a născut în orașul Tripoli, Grecia, în anul 1964. A studiat teologia la Școala Ecleziastică din Atena și la Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Atena. De asemenea a studiat cântul bizantin cu Constatinos Tassopoulos (diplomă de cântăreț bisericesc pentru ciclul inferior obținută în 1979) și cu Lycourgos Angelopoulos (diplomă în domeniul muzicii bizantine obținută în 1988). A fost bursier al Fundației Alexandros Onassis și a participat ca cercetător în cadrul programului „Studiul și analiza lucrărilor maestrului de muzică bizantină Ioan Cucuzel”. Practicând arta psaltică din 1981, în 2014 a devenit protopsalt al bisericii Sfinții Doctori fără de arginți, dependință a Bisericii Sfântului Mormânt, în districtul Plaka, Atena.
Din 1988 a predat muzică bizantină în numeroase instituții de învățământ și școli, conservatoare și mănăstiri. A organizat și predat Corului de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos din 1994 până în 2005. A fost dirijorul corului pentru înregistrarea a 14 CD-uri conținând cântări bizantine compuse de compozitori clasici și din mănăstirea Vatoped. De asemenea, a dirijat un cor de cântăreți pentru înregistrarea a două CD-uri în colaborare cu mănăstirea Hilandar, Sfântul Munte Athos. Începând cu anul 1996, a predat la Școala de Muzică Bizantină a Arhiepiscopiei Atenei. În 2008 a dirijat corul bizantin al școlii anterior menționate pentru înregistrarea CD-ului Metaxy Athenon kai eschaton (Din Atena către veșnicie). În 2012 a predat muzică bizatină în Cipru, iar din 2015 predă și în România. În calitate de membru al Corului Bizantin Grec, dirijat de Lycourgos Angelopoulos, a participat la peste 900 de evenimente în Grecia și în 30 de țări din Europa, Asia, America și Africa. A lucrat ca producător muzical pentru Radioul Elen din 1985 până în 2005 și din 2009 a colaborat cu radioul Bisericii din Grecia, pe domeniul muzicii bizantine.
Spre sfârșitul anului 2005, Constantinos Angelidis a fondat Centrul pentru Studierea Artei Psaltice și Corul Bizantin „Tropos”. A dirijat concertele acestuia și participarea la slujbe în Grecia și în alte 19 țări. De asemenea a fost coordonator în înregistrarea a 30 de CD-uri conținând lucrări clasice, dar și nepublicate ale compozitorilor bizantini și post-bizantini din Constantinopol și Sfântul Munte Athos.