Corul Bisericesc „Sf. Roman Melodul” al Mitropoliei de Limassol

Cipru

Corul a fost înființat în 1997 și este format din aproximativ 40 de membri care împărtășesc o dragoste aparte pentru muzica bisericească și cea tradițională.

 De la înființarea lui, corul a fost prezent la diferite concerte, dar și la slujbe bisericești în Ciprul neocupat și în alte țări. De asemenea s-a înrădăcinat tradiția încă din 1997 de a fi prezent la concertele ce se organizează cu ocazia sărbătorii Crăciunului în Limassol precum și în alte orașe din Cipru.

    În anul 2000 a înregistrat primul CD cu titlul „Hristos Se naște, slăviți-L!” cuprinzând cântări ale Nașterii Domnului.

    În octombrie 2002 a onorat invitația participând la sărbătorile sfintei mănăstiri a Sf. Simeon Noul Teolog în Kalamo, Atica unde a cântat la slujba privegherii de toată noaptea.

    În iulie 2004 la invitația Bisericii Ortodoxe din Finlanda a reprezentat Ciprul la Festivalul de muzică  bisericească și tradițională al popoareler ortodoxe.

    În septembrie a participat la Festivalul Kypria care este organizat anual în Cipru de Ministerul Educației si Culturii.

    În noiembrie 2004 a participat la a XI-a întâlnire a corurilor în Florina organizată de Primaria orașului și de Fundația „Aristotelis” din Florina.

    În aprilie 2005 a fost înregistrat al doilea CD, intitulat „Pe Sfântul Epifanie în cântări să-l marim!” cuprinzând cântări în cinstea Sf. Epifanie.

    De o însemnătate aparte este participarea în octombrie 2008 la două concerte la Universitatea Sorbona și  la Catedrala Notre Dame în Franța organizată de Ambasada Ciprului cu ocazia preluării președinției UE de către Franța.

    În februarie 2009 a participat la întâlnirile muzicate „Vasilis Mihaelides - un alt punct de vedere- compoziția lui Larko Larkou”. În martie în acelasi an a cântat la hramul Mănăstirii Sf. Marta și Maria din Betania și la liturghia patriarhală din Duminica Floriilor de la Biserica Învierii din Ierusalim.

    În decembrie 2009 s-a înregistat al treilea CD cu titlul „Ascultați iarăși Mai Marilor!”, cuprinzând colinde tradiționale și imne bisericești de la Crăciun , de Anul Nou și de Bobotează. La înregistrare a participat și orchestra de muzica tradițională a Mitropoliei de Limassol și Corul Anatoli.

    În aprilie 2010 a susținut un concert la Dusseldorf în Germania.

    În martie 2012 a participat la hramul Mănăstirii Sf. Gherasim de la Iordan, precum și la liturghia patriarhală din Duminica Sf. Cruci de la Biserica Învierii din Ierusalim.

    În iulie 2012 a prezentat la un concert în cadrul Festivalului Universității Ciprului, cu cântări ale compozitorilor ciprioți din secolul al XIV-lea până în secolul al XX-lea, în colaborare cu muzicologul Cristina Dimitriou.

    În octombrie 2012, a fost prezent la Festivalul Internațional de Muzică Ortodoxă „Frumusețea Străveche” de la Praga.

    În august 2014 a cântat la Slujba Privegherii Adormirii Maicii Domnului de  la Mănăstirea Vatoped și la sărbătoarea Sf. Cuv. Iosif Isihastul.

    În decembrie 2015 a fost lansat un CD intitual „Cântări ale Sf. Liturghii, în dublu volum, însoțit de o carte ce cuprinde cântările în notație psaltică.

    În septembrie 2016 a susținut două concerte în Cipru alături de interpretul Dimitrie Basi.

    În august 2017 a participat la Festivalul Internațional de Muzică Religioasă de la Patmos, iar în 2017 la Festivalul de Muzică Religioasă din Bogota, Columbia.

    În mod curent, corul cântă la slujbele importante de peste an săvârșite în Mitropolia de Limassol:  hramul Sf. Ioan cel Milostiv, sărbătoarea Sf. Atanasie cel Mare, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului și a Sf. Roman Melodul, etc.

    Cu ocazia împlinirii a 1400 de ani de la adormirea Sf. Ioan cel Milostiv, se  pregătește lansarea unui CD cu paraclisul sfântului și alte cântări din slujba lui.

    În sfârșit, corul este co-responsabil și de Școala de muzică bisericească și tradițională a Mitropoliei de Limassol, din rândul căreia provin și membrii mai noi ai corului.

    Dirijorul corului este părintele Nicolae Limburides, slujitor la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel și Sf. Artemie.

 

 

 

Părintele Nicolae Limburides (dirijorul corului)

 

Corul bisericesc Sf. Roman Melodul al Mitropoliei Limasolului

 

Părintele Nicolae Limburides s-a născut în 1970 în Limassol, Cipru. Fiind elev la gimnaziu a urmat cursurile de muzică bizantină a școlii de muzică a Mitropoliei timp de 3 ani, avându-l ca profesor pe dl Nicolae Papasavvas, protopsaltul Catedralei Agia Napa din Limassol. Acolo, în cadrul sfintelor slujbe a avut ocazia ucenicească alături de dascălul lui. 

A absolvit Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic. A absolvit de asemenea cursurile Școlii de muzică bizantină a Mitropoliei Tesalonicului, al cărei director era dl. Harilaos Taliadorou.

La întoarcerea în Cipru a fost numit psalt la strana stângă de la Catedrala Agia Napa urmând în paralel cursurile Școlii de muzică bizantină din Atena.

În 1997 a început să predea la Școala de muzică a Mitropoliei de Limassol, în acelasi an urmând și hirotonia întru diacon. În noiembrie 1997 a înființat Corul bizantin „Sf. Roman Melodul”, pe care-l dirijează până astăzi.

În 1998 a fost hirotonit preot și apoi numit la biserica Sf. Ap. Petru și Pavel și Sf. Artemie.

În 2003 a înființat Corul „Anatoli”, iar în 2004 este numit director al Școlii de muzică bizantină a Mitropoliei de Limassol.

Părintele este căsătorit cu dna Panagiata Petropoulou, profesoară de muzică la rândul ei, având împreună 5 copii.

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.