„Consider că înfăptuirea acestui festival este o expresie din cele mai nobile ale societății noastre”

12 Septembrie 2019

Iată-ne ajunși, cu ajutorul Domnului, în pragul celei de-a treia ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași! Unic prin anvergură, deschidere, calitate și periodicitate, acest eveniment unește muzicieni din țară și de peste hotare (Grecia, Rusia, Ungaria, Liban, Georgia, S.U.A., Franța), într-un șir ales de concerte, slujbe, lansări de carte, cuvântări, premieri și ateliere de lucru.

Festivalul oferă publicului doritor de frumos o ocazie excepțională de a asculta muzică liturgică de tradiții milenare în diferite limbi și de muzică cultă răsăriteană, redată de formații și soliști de reputație internațională, și de a întâlni muzicologi de rang din diferite țări ale lumii care slujesc aceste tradiții.

Trăirea duhovnicească, delectarea intelectuală și artistică, informația academică adusă la zi, toate acestea se îmbină armonios în zilele festivalului, lăsând o amprentă eternă în sufletul ascultătorilor. Marii compozitori ai muzicii de tradiție bizantină și din alte tradiții de muzică bisericească devin prezenți prin cântările lor, redate cu multă măiestrie de cântăreți și cântărețe din diferite colțuri ale lumii – crâmpeie dintr-o istorie a muzicii cu rădăcini adânci, din care au crescut de-a lungul veacurilor ramuri și mlădițe în toată lumea creștină.

Consider că înfăptuirea acestui festival ce unește darul divin cu truda îndelungată a atâtor muzicieni, cu efortul susținut al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu generozitatea diferiților sponsori și cu ajutorul oficialităților locale, este o expresie din cele mai nobile ale societății noastre, adevărată și plină de speranță, într-o lume care însetează adânc după frumusețea care rămâne, acea frumusețe salvifică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cântată de-a lungul veacurilor într-un șir aproape nesfârșit de creații imnografice și muzicale. Sper ca și anul acesta să se bucure cât mai mulți de sărbătoarea muzicii bizantine de la Iași! (conf. univ. dr. Maria Alexandru, Universitatea Aristotel din Salonic)        

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.