Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri

19 Februarie 2022
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) organizează, în perioada 28 februarie - 27 iunie 2022, Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri (ediția a II-a), adresat psalților (cântăreți) din țară și nu numai, elevi, studenți și absolvenți talentați, cu scopul de a impulsiona învățarea și ascultarea cântărilor psaltice românești spre întărirea în credință și lucrarea faptelor bune, mântuitoare, atât ale interpreților, cât și ale auditorilor, în contextul pandemic actual.

 

28 februarie - 27 iunie 2022

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, ediția a V-a

 

 

Scopul concursului

 

Obiectivul special al acestei competiții muzicale îl reprezintă desemnarea marilor câștigători de la fiecare categorie de concurs, care vor cânta în concertele live din ediția a V-a a IBMF, 7 - 11 septembrie 2022. La alegerea acestora va contribui substanțial, alături de juriu, și publicul din mediul online, care, după ce va asculta videoclipurile postate gradual pe pagina de facebook a Festivalului nostru (https://www.facebook.com/IasiByzantine), va putea vota pentru psaltul / grupul preferat.

 

Regulamentul Concursului

 

Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri se desfășoară în trei sesiuni succesive și o etapă finală, pe baza clipurilor audio-video trimise de candidați. Noutatea ediției de anul acesta constă în adăugarea unei secțiuni de concurs pentru grupuri psaltice care va fi derulată numai în sesiunea a treia, la categoria C.  

Câștigătorii marelui premiu vor fi aleși dintre laureații (premiile I, II, III, eventual premii speciale) fiecărei sesiuni și categorii de concurs în urma votului publicului și a jurizării din etapa finală.

Proba de concurs constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute pentru soliști (sesiunile I-III) și 10 minute pentru grupuri (sesiunea a III-a), a unor cântări psaltice, cu sau fără ison, din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica ediției a V-a a IBMF - Isihasm și psalmodie. 300 de ani de la nașterea Sf. Cuv. Paisie de la Neamț: cântări compuse de psalți care au viețuit în obștile paisiene în secolele XVIII-XIX.

 

Sesiunea I (pentru Soliști): 28 februarie - 25 martie 2022

 

            Categorii de concurs:

 • Categoria A Soliști: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B Soliști: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

 

      Calendarul sesiunii I

 • 28 februarie - 17 martie: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor trimite, la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele: formularul de înscriere tip (vezi pe site-ul IBMF http://www.ibmf.ro/ro), clipul audio-video pentru concurs și partitura corespunzătoare (în format pdf). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/).
 • 21 - 22 martie: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 25 martie - 21 aprilie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

Sesiunea a II-a (pentru Soliști): 28 martie - 22 aprilie 2022

 

Categorii de concurs:

 • Categoria A Soliști: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B Soliști: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare

 

Calendarul sesiunii a II-a

 • 28 martie - 14 aprilie: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor trimite, la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele: formularul de înscriere tip (pe site-ul IBMF http://www.ibmf.ro/ro), clipul audio-video pentru concurs și  partitura (pdf) corespunzătoare. Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/).
 • 18 - 19 aprilie: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 22 aprilie - 19 mai: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

 

Formularul pentru înscrierea la această sesiune este disponibil accesând link-ul următor: https://docs.google.com/forms/d/1jk0-yI5MLCmH5jK5GkLP7sHOYa8_zy4T9jjTgT…

 

Acordul pentru protecția datelor personale și Acordul părintelui/reprezentantului legal (în cazul participanților sub 18 ani) sunt disponibile în link-ul următor: https://drive.google.com/drive/folders/1mYoJJjQGjv6khIAMa728ylLVxy9cGP6…

 

Sesiunea a III-a (pentru Soliști și Grupuri): 25 aprilie - 20 mai 2022

 

      Categorii de concurs:

 • Categoria A Soliști: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare
 • Categoria B Soliști: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare
 • Categoria C: grupuri psaltice

Formularul pentru înscrierea la această sesiune este disponibil accesând link-ul următor: https://tinyurl.com/26fpyfp4

 

Acordul pentru protecția datelor personale și Acordul părintelui/reprezentantului legal (în cazul participanților sub 18 ani) sunt disponibile în link-ul următor: https://drive.google.com/drive/folders/1mYoJJjQGjv6khIAMa728ylLVxy9cGP6…

 

 

      Calendarul sesiunii a III-a

 • 25 aprilie - 12 mai: înscrieri online pentru concurs. Candidații soliști sau grupuri vor trimite, la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele: formularul de înscriere tip (pe site-ul IBMF http://www.ibmf.ro/ro), clipul audio-video pentru concurs și  partitura (pdf) corespunzătoare. Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/).
 • 16-17 mai: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 20 mai - 17 iunie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul / grupul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

 

Etapa finală - Premiul cel mare prin votul online al publicului și jurizare

 

Vor fi evaluate și supuse votului publicului videoclipurile candidaților laureați din fiecare sesiune și categorie de concurs.

 

            Calendarul etapei finale

 • 19 iunie - 26 iunie, până la ora 24.00: votarea publicului online pe site-ul IBMF sau pagina Facebook a IBMF
 • 27 iunie, desemnarea marilor câștigători prin votul juriului (50 %) și votul publicului (50 %). Revenim cu detalii după finalizarea primelor trei sesiuni de concurs.

 

            Jurizare

 • Juriul este format din membri ai comitetelor artistic și științific ale IBMF, profesori de specialitate, psalți și dirijori din țară și din străinătate.
 • Criterii de jurizare: execuție tehnică, timbru vocal, grad de dificultate, frazare, virtuozitate, expresivitate ș.a.
 • Criterii de departajare în caz de paritate între juriu și public (la etapa finală): a) punctajul obținut în sesiunea de concurs corespunzătoare; b) votul juriului.

 

            Premii

 • Premiul I: difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 300 lei (solist) / 800 lei (grup psaltic)
 • Premiul II: difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 200 lei (solist) / 600 lei (grup psaltic)
 • Premiul III: difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 100 de lei (solist) / 400 lei (grup psaltic)
 • Marele Premiu: Interpretare live în concertele IBMF, ediția a V-a, 7 - 11 septembrie 2022

 

            Reguli de participare și desfășurare a concursului:

 

 • Cântările pentru concurs sunt la alegere din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica IBMF 2022 - Isihasm și psalmodie. 300 de ani de la nașterea Sf. Cuv. Paisie de la Neamț: cântări compuse de psalți care au viețuit în obștile paisiene în secolele XVIII-XIX. Bibliografie orientativă: Antologhion paisian. Tomul 1. Perioada Triodului, Ed. Sofia, București, 2005; Penticostar paisian, Ed. Sofia, București, 2018; Visarion Ieromonahul, Stihirarul, tomul al II-lea, Ed. Doxologia, 2013; Pavel Lungu, Axioanele tradiționale de la Mănăstirea Neamț, Piatra Neamț, 2003; Idem, Axioanele împărătești de la Mănăstirea Neamț, Piatra-Neamț, 2004 etc.
 • Durata programului muzical de concurs este de maxim 5 minute pentru soliști, respectiv 10 minute pentru grupuri.
 • Repertoriul pentru concurs poate fi înregistrat cu sau fără ison. Nu se acceptă isonul artificial (la orgă, isokratimă etc.).
 • Înregistrarea se face concomitent audio-video fără intervenții de masterizare, tăiere, lipire, suprapunere, modificare intonație, ison adăugat ulterior ș.a.
 • Locul înregistrării: capelă, paraclis, biserică, într-o ținută corespunzătoare.
 • Nu sunt acceptate videoclipuri difuzate deja în mediul online. Premiera, în mediul online, a videoclipurilor câștigătoare la fiecare categorie și sesiune de concurs este rezervată IBMF.
 • Se vor juriza, în ordinea înscrierii, primele 25 de videoclipuri din fiecare categorie a primelor două sesiuni; celelalte vor fi reportate pentru sesiunea următoare. În sesiunea a treia vor fi evaluate toate videoclipurile trimise.
 • Candidații soliști necâștigători, în urma jurizării, se pot înscrie din nou și la sesiunile următoare din lunile aprilie și mai, cu repertoriu identic sau diferit.
 • Videoclipurile câștigătoare vor fi difuzate, în premieră, pe pagina de Facebook a IBMF în mod gradual, câte unul la fiecare 4-5 zile.
 • IBMF, în calitate de organizator al Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri 2022, își rezervă drepturile de difuzare în mediul online a clipurilor trimise și acceptate la înscriere.
 • În etapa finală, publicul din mediul online poate vota câte o singură dată pentru fiecare categorie în parte.
 • IBMF își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament în funcție de schimbarea contextului pandemic.

 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.