Concert georgian și slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Iași

6 Octombrie 2019
Cea de-a patra seară a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași din acest an a adunat ieri, 5 octombrie 2019, la Biblioteca Centrală Universitară din capitala Moldovei, sute de ieșeni iubitori de muzică sacră și folclorică. Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi – Georgia a concertat în fața unui numeros public prezent la primul concert de tradiție gruzină marca IBMF. Duminică, 6 octombrie 2019, în ultima zi de festival, două coruri psaltice de renume au oferit răspunsurile la strană la Catedrala Mitropolitană din Iași. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cel de-al patrulea concert al Festivalului de Muzică Bizantină a adunat sâmbătă seara, 5 octombrie a.c., sute de oameni în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași. Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi – Georgia a încântat auditoriul cu diferite piese din repertoriul tradițional și religios, aducând celei de-a treia ediție IBMF o culoare muzicală deosebită, în premieră. La evenimentul de sâmbătă seara a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, iar la final, membrii coralei au primit binecuvântarea ierarhului, în semn de prețuire pentru aleasa prestație.

 

În Duminica a XX-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Iași, două coruri psaltice au oferit răspunsurile liturgice, în limba română și în limba greacă, la Sfânta Liturghie: Corul „Tronos” al Patriarhiei Române și Ansamblul „Romeiko” din Grecia. Cele două grupuri psaltice fac parte din programul festivalului, urmând ca în această seară, începând cu ora 19.00, la Centrul de evenimente „Agora” din Iași, să participe la Concertul de final al IBMF. Sfânta Liturghie de astăzi a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, dimpreună cu un sobor de clerici.

Imaginea a fost ștearsă.

În cadrul predicii sale, Preasfinția Sa a arătat că Mântuitorul Hristos a fost cel care a readus liniștea în sufletul femeii văduve: „Să nu lăsăm întristarea să-și pună amprenta pe ființa noastră, pentru că nu trebuie să ne întristăm decât pentru păcatele noastre, să ne întristăm pentru faptele care ne despart de Dumnezeu și de semenii noștri, iar pentru celelalte trebuie să ne bucurăm și să-i mulțumim lui Dumnezeu, Cel care ne-a creat, Cel care ne poartă de grijă și Cel care vine întotdeauna în întâmpinarea noastră și ne spune și nouă ca și femeii văduve din Sfânta Evanghelie «Să nu plângem!». Ne spune și nouă ca și tânărului mort «Scoală-te!». Ne înviază și pe noi așa cum l-a înviat pe acel tânăr, și ne dă puterea de-a înfrunta toate încercările și ispitele, ne dă puterea pentru a-l mărturisi pe Dumnezeu și a spune binele pe care ni l-a făcut nouă Dumnezeu, și cu siguranță, cei care erau de față acolo, au fost bucuroși că iată, Domnul Hristos a readus pacea în sufletul unei femei văduve”.

Începând cu ora 19.00, la Centrul de evenimente „Agora” va avea loc Concertul de închidere al Festivalului, unde Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău, Grupul „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București și Ansamblul „Romeiko” vor încânta publicul iubitor de artă psaltică. Evenimentul va fi transmis LIVE pe conturile de YouTube și Facebook ale portalului ortodox Doxologia.ro. Mai multe detalii cu privire la programul și invitații evenimentului pot fi aflate de pe pagina de Facebook Iasi Byzantine Music Festival și de pe site-ul oficial www.ibmf.ro. (Flavius-Ștefan Popa)

 

Sursa: www.doxologia.ro

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.