Ansamblul Romeiko

Grecia

Ansamblul Romeiko a fost fondat în 1992 în Philadelphia (SUA) având ca scop cercetarea, predarea și aducerea la cunoștința publicului larg a tradiției psaltice bizantine, postbizantine (grecești și otomane) și moderne a Constantinopolului.

Selectând psalți și muzicieni virtuozi sub conducerea artistică a dirijorului (domesticos) Dr. Yorgos Bilalis, Ansamblul Romeiko interpretează compoziții bizantine inedite pe melodia lor autentică. După o cercetare amănunțită, a reconstituit veșmintele bizantine ale psalților curții Împăratului Roman de Răsărit. În cadrul răspândirii muzicii monofonice în Occident, Ansamblul Romeiko interpretează cântările Bisericii Ortodoxe și în limba engleză.

Ansamblul Romeiko și-a început aparițiile publice în 1994 concertând la festivaluri internaționale, la concerte de gală, la ceremonii, la sfinte slujbe și la alte evenimente culturale. Cele mai importante apariții publice ale Ansamblului Romeiko au fost în cadrul Festivalului Internațional al Corurilor Ortodoxe, la edițiile a XIII-a (Hajnowka, Polonia, 1994), unde a și câștigat premiul I, a XVII-a (Moscova, 1995) și a XVIII-a (Moscova, 1996) ale acestuia. A fost selecționat ca cel mai bun cor pentru a concerta atât la festivitățile Millenium 2000, pe durata vizitei Patriarhului Ecumenic la Detroit (SUA), cât și la festivitățile ISTANBUL - Capitala culturală a Europei (2010). A concertat în Catedrala Arhiepiscopală din Atena cu ocazia încheierii lucrărilor de renovare și a împlinirii a 162 de ani de la ctitorire (2018). A fost desemnat pentru a participa la concertele tematice organizate de World Music Institute (2001-2004) prezentând tradiția muzicii bizantine și otomane în catedralele St. Bartholomew (ΝΥC), St. Mary's (NYC) și St. Matthew (DC).

Romeiko

Discografia Ansamblului Romeiko cuprinde următoarele albume (CD): Sounds of the Parthenon (1996), Thy Cross we adore (2000), He cometh at Midnight (2001), Vitleeme, gătește-te (Βηθλεὲμ ἑτοιμάζου, 2002), Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, glasul I (Λειτουργία Χρυσοστόμου, Ἦχος Α΄, 2005), Nașterea Domnului în manuscrisele Bibliotecii Naționale a Greciei (Χριστούγεννα στα χειρόγραφα ΕΒΕ, DVD 2006), De la Imnul Acatist la Mire (Ἀπὸ τὸν Ἀκάθιστο στὸν Νυμφίο, 2007), Hristos pe Pământ (Χριστὸς ἐπὶ γῆς, 2007), Byzantine Christmas (2007), Euharistia - Liturghia Marelui Vasilie, glas VI (Eucharist - Λειτουργία Μ. Βασιλείου, Ἦχος πλ. Β΄, 2008), Today upon the Cross (2008), Cântare îngropării Tale (Ὕμνον τῇ Ταφῇ σου, 2013), Obednița (ΤΥΠΙΚΑ, 2014), Buna Vestire (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ): 3 volume și 3 CD (2018), Polihronii (Πολυχρόνια, 2019), Crezul, trecut și prezent în arta psaltică (ΠΙΣΤΕΥΩ: τὸ τότε καὶ σήμερα στην ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, 2017), La Prânz, 2 compoziții ale Preotului Balasios (Εἰς Ἄριστον, 2016).

 

Yorgos Bilalis, dirijorul corului Romeiko

Yorgos Bilalis s-a născut în Atena. A ascultat de mic cântările bizantine constatinopolitane ale lui Thrasívoulos Stanítsas și ale lui Gheórghios Sírkas. A fost inițiat succesiv în Muzica Psaltică de către Athanásios Péttas și Constantínos Iliádis. Și-a desăvârșit modul cântării alături de Dimítrios Neratzís conform ifosului și interpretării lui Athanásios Panaiotídis. A studiat Teoria Muzicii Neobizantine cu Símon Carás. A absolvit Școala de Muzică (Ὠδεῖο) din Arghiroúpolis, obținând Diploma de Muzică Bizantină de la Dionísios Iliópoulos. A studiat apoi cu Feritun Ozgoren la Școala de Muzică din New England (Boston, MA) atât Teoria Muzicii Otomane, cât și instrumentul yayli tanbur. A învățat apoi instrumentul kanonakicu Sehvar Besiroglu la Universitatea Tehnică din Istanbul (I.T.U.). Și-a început cariera de Protopsalt în 1984. În perioada 1982-86, a cântat ca solist în Corul Bizantin Grec (ἙλΒυΧ), dirijat de Lycoúrgos Anghelópoulos.

Yorgos Bilalis
Ansamblul Romeiko, dirijat de Yorgos Bilalis

 

La începutul anilor 90 s-a mutat în SUA, unde și-a continuat studiile în Pedagogia Muzicii la diferite universități. A urmat cursuri de Dirijare corală la Uniunea Americană a Dirijorilor Corali. Reper în cariera solistică a lui Yorgos Bilalis rămâne ucenicia acestuia timp de 10 ani pe lângă marele dascăl de fonetică (voice coach) Yánnis Petrópoulos, care l-au format ca tenor oriental. A fondat Corul Romeiko cu scopul interpretării autentice a cântării bizantine și otomane. Din 2012 studiază sistematic cu muzicologul Ioánnis Arvanítis interpretarea melos-ului paleobizantin. Tot din 2012 este doctorand în Muzicologie, având ca temă de studiu Prochimenele (δοχὲς) cântate în cinstea Împăratului Bizantin.

Yorgos Bilalis a concertat în cadrul Olimpiadei Culturale din Atlanta (1996), la festivitățile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la construirea templului Parthenon din Nashville (1996), la Campionatul Mondial de Fotbal cu Lucas Kelaidónis (1994, SUA), la festivitățile Istanbul - Capitala Culturală a Europei (2010). A realizat înregistrări pentru documentarul Școlile Grecești din Istanbul. A interpretat coloana sonoră a filmului „Mirese” (Brides, 2005, regizor Pantelís Voúlgaris și producător executiv Martin Scorsese). A concertat ca solist alături de Stamátis Spanoudákis atât în teatrul antic Herodeiodin Atena (2006) și la Palatul Muzicii din Atena (2012) interpretând improvizații orientale. Din bogata sa discografie se disting CD-urile Lazăre, vino afară (2000), Părinte Ierarhe Nicolae (2003), Să nu întorci fața Ta (2002) și Izvorâtorule de mir, Dimitrie (2006).

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Festivalului pentru ultimele noutăți!

The subscriber's email address.