Ansamblul de muzică tradițională Christos Tsiamoulis
Atena, Grecia
Christos Tsiamoulis este profesor și compozitor. Actualmente, predă la Conservatorul din Atena și la Institutul „Sf. Maxim Grecul”. Din 2004, este îndrumătorul a trei formații corale din Atena.
S-a născut în Atena în anul 1961. A studiat chitară la Conservatorul de Stat cu profesoara Liza Zoí și muzica bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, cu Lykourgos Angelopoulos.
Din 1980, impulsionat de colaborarea cu marele Simon Karas, s-a îndreptat către cercetarea muzicii grecești tradiționale și studierea instrumentelor cordofone și aerofone. Cântă la oud, lăută, tambură, mandolină, liră bizantină, kemane capadocian, nei, fluier, caval.
A colaborat cu artiști precum Halil Karaduman (alături de care a lansat albumul „Christos Tsiamoulis întâlnește pe Halil Karaduman”); Erkan Ogour; Suleiman Erghiuner (interpret la nai); Michalis Kaliotzidis; Georgios Amarantidis. De asemenea, a colaborat cu Academia din Atena, susținând două concerte împreună cu formația sa la sărbătorirea a 90 de ani ai Centrului de Folclor. În 2014, a susținut un concert cu opere ale compozitorilor bizantini în Tesalonic în cadrul Simpozionului „Muzica bizantină prin prisma Noii Metode de scriere”.
Din 2004, colaborează cu Maria Farantouris în calitate de cântăreț și interpret la lăută și oud, cu care a susținut numeroase concerte în Europa și America. Este colaborator a mai multor orchestre din Grecia printre care „Estoudiantina” sau „Mikis Theodorakis”.
Alături de formația sa, a susținut concerte în America (New York, Boston, Chicago, Saint Louis și Santa Barbara), în Europa (Utrecht, Amsterdam, Bonn, Berlin, Munchen, Londra, Dresda, Stockholm, Helsinki, Veneția, Madrid, Sevilia, Cordoba, Castilia, Barcelona, San Sebastian), precum și în alte colțuri ale lumii (Moscova, Constantinopol, Ierusalim, Betleem, Cipru, Smirna, Cairo, Sidney, Melbourne, Vietnam, Pekin).
Pe lângă acestea, Christos Tsiamoulis este profesor și compozitor. În calitate de profesor, și-a început cariera didactică în 1986 predând instrumente muzicale la Muzeul „Goulandris-Horn”, la Conservatorul „Peristeris”, la Conservatorul de Stat din Atena la Școala din Perissos, la școala gimnazială din Haidari, la Muzeul de Instrumente Populare, la Conservatorul de Artă Populară din Patras, la Școala din Zografou și la Școala de Muzică Folclorică „Sf. Sofia” din Leukosia. Actualmente, predă la Conservatorul din Atena și la Institutul „Sf. Maxim Grecul”. Din 2004, este îndrumătorul a trei formații corale din Atena.
Activitatea sa editorială are ca tema centrală tradiția muzicii grecești. A publicat 3 cărți: o colecție de cântece ale grecilor din Constantinopol cu titlul „Compozitori bizantini din Constantinopol”, manualul „Scările muzicale cântate la oud” și cartea de teorie muzicală „Sistemul modal aritmetic”. De asemenea, scrie articole muzicale pentru revista „Pemptousia”.